Αμηχανίες και αναδιατυπώσεις σχέσεων τείχους – πόληςΚέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων από ευπαθείς ομάδες στον προμαχώνα Βηθλεέμ & παράλληλος εκθεσιακός χώρος επί της Λ. Πλαστήρα.
Το έργο με τίτλο Αμηχανίες και αναδιατυπώσεις σχέσεων τείχους – πόληςΚέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων από ευπαθείς ομάδες στον προμαχώνα Βηθλεέμ & παράλληλος εκθεσιακός χώρος επί της Λ. Πλαστήρα. από τον/τους δημιουργό/ούς Karamanoli Evaggelia διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μή Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Βιβλιογραφική Αναφορά
Ευαγγελια Καραμανωλη, "Αμηχανίες και αναδιατυπώσεις σχέσεων τείχους – πόλης
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων από ευπαθείς ομάδες στον προμαχώνα Βηθλεέμ
& παράλληλος εκθεσιακός χώρος επί της Λ. Πλαστήρα.
", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανι
https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.64831
Ο χώρος των ενετικών τειχών Ηρακλείου και της τάφρου αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο απόθεμα δημόσιου χώρου , που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αναξιοποίητο και ασύνδετο με την πόλη και τις λειτουργίες της . Στην περιοχή μελέτης εντοπίζεται ένα είδος αμηχανίας – ασυνέχειας στο εσωτερικό τμήμα του ενετικού τείχους Ηρακλείου, στο χώρο μεταξύ της νέας πύλης Κομμένο Μπεντένι και της πύλης Βηθλεέμ . Η περιοχή μελέτης καταλαμβάνει έκταση περίπου 12 στρέμματα και γειτνιάζει με το Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Πανάνειο Θεραπευτήριο. Στην περιοχή αυτή λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ο Υπαίθριος Δημοτικός Κινηματογράφος Βηθλεέμ στην Νοτιοανατολική χαμηλή πλατεία ενώ παράλληλα φιλοξενούνται παραστάσεις στην χαμηλή Βορειοδυτική πλατεία του προμαχώνα Βηθλεέμ.Για την σύνδεση της περιοχής με την πόλη και την ανάδειξη του μνημειακού συγκροτήματος των τειχών ως χώρος δημόσιος, κρίνεται απαραίτητο να αποκτήσει καθημερινές δράσεις και λειτουργίες . Προτείνεται η χρήση του προμαχώνα Βηθλεέμ ως κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ( Α.μεΝ.Υ. / αναξιοπαθούντες κ.α.) στην Λαϊκή Παραδοσιακή Τέχνη ( υφαντική, κεραμική, δερματοτεχνία, ξυλοτεχνία, μεταλλοτεχνία κ.α. ). Η χρήση της πλατείας του προμαχώνα ως χώρος αναψυχής, αλλά και αστικής καλλιέργειας από το κέντρο εκπαίδευσης και τέλος η σύνδεση και στήριξη των παραπάνω με την πόλη μέσα από ένα εκθεσιακό χώρο - πλατεία στο επίπεδο της Λ. Πλαστήρα. Στόχος να μπορέσει να ενσωματωθεί ο χώρος του τείχους στην καθημερινότητα της πόλης, να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα του, να αναδειχθεί η πύλη της Νοτιοανατολικής χαμηλής πλατείας Βηθλεέμ και τέλος να μπορέσουν, σαν γνήσια χειρονομία πολιτισμού ,οι παραπάνω ευπαθείς ομάδες να ενσωματωθούν με την σειρά τους, με ένα βιώσιμο τρόπο, στην κοινωνικό σύνολο.