Institutional Repository [SANDBOX]
Technical University of Crete
EN  |  EL

Search

Browse

My Space

The urban void as a product of excavation activity: The activation of the archaeological sites around Saint Peter in Heraklion with the formation of a Municipal Art Gallery.

Karyda Natalia, Simantirakis Ioannis

Full record


URI: http://purl.tuc.gr/dl/dias/F0F1780B-716A-456D-A7CD-3CD0EF33C869
Year 2024
Type of Item Diploma Work
License
Details
Bibliographic Citation Ναταλία Καρύδα, Ιωάννης Σημαντηράκης, "Το αστικό κενό ως προϊόν της ανασκαφικής δραστηριότητας: Η ενεργοποίηση του αρχαιολογικού χώρου πέριξ του Αγίου Πέτρου στο Ηράκλειο με τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.", Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κ https://doi.org/10.26233/heallink.tuc.100248
Appears in Collections

Summary

Πεδίο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιλέχθηκε ένα τμήμα από το παραθαλάσσιο μέτωπο του Ηρακλείου, από την πλατεία Ξενία έως τις παρυφές του ενετικού λιμένα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή πέριξ του αποκατεστημένου ιερού ναού του Αγίου Πέτρου της Μονής των Δομινικανών. Η συνάντηση με τη σημερινή εικόνα της περιοχής ομοιάζει ωσάν βομβαρδισμένο τοπίο, μια απέραντη έκταση από αρχαιολογικά κατάλοιπα σε ένα ασφυκτικά αστικοποιημένο περιβάλλον, με μοναδικά ακέραια κτίσματα να προβάλλουν: ο ναός του Αγίου Πέτρου και το σε υποβαθμισμένη κατάσταση νεοκλασικό Καληωράκη. Οι διάσπαρτες αυτές αρχαιολογικές σκαπάνες λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο ως ανοικτές πληγές για τη συνεκτικότητα της περιοχής όσο δεν υπάρχει ουσιαστική διαχείριση. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, παίρνει αυτό ως έναυσμα και θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα του αστικού κενού ως προϊόν της ανασκαφικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να ενταχθεί δυναμικά ως μέρος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, προκειμένου να αρθρώσει τις ασυνέχειες που έχει δημιουργήσει στον αστικό ιστό. Τέλος, με αφορμή τη σημερινή ανεπάρκεια του υφιστάμενου χώρου στέγασης της Δημοτικής Πινακοθήκης προτείνεται η ανέγερση νέου κτηρίου, με σκοπό την ενσωμάτωση, την ενεργοποίηση και την ενίσχυση του πολυδιάστατου αυτού παλίμψηστου στην κατεύθυνση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Available Files

Services

Statistics